Home PRZYJAZNE PRAWO Stanowiska, opinie, raporty Lobbing Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych w styczniu 2013 r.

Dodano: 2013-01-31 10:30:24

Przedstawiamy Państwu comiesięczny raport z działań Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych w styczniu 2013 r.

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych w styczniu rozpoczęła rok od podsumowania działań oraz planu na nowy 2013 rok. Jednym z zadań Zarządu Krajowego POPON w 2013 roku będzie kontynuacja prac na rzecz ograniczenia zmian prowadzących do likwidacji Zakładów Pracy Chronionej, a co za tym idzie pogarszającej się sytuacji zatrudnionych w tych zakładach osób niepełnosprawnych. Celem  będzie również kontynuowanie zabiegów na rzecz poprawy sytuacji pracodawców otwartego rynku pracy oraz podniesienia wysokości dofinansowania do wynagrodzeń osób niepełnosprawnych. W przedstawionym raporcie możecie Państwo zapoznać się z postulatami pracodawców, jakie pojawiły się na spotkaniu podsumowującym działania Organizacji w minionym roku.

Warto szczególnie zwrócić uwagę, iż w miesiącu styczniu Zarząd Organizacji uzyskał w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej  informację dotyczącą kwestii zwolnienia pomocy indywidualnej ze składek ZUS w byłych zakładach pracy chronionej.

Organizacja otrzymała również oczekiwane przez pracodawców odpowiedzi z Biura Pełnomocnika Rządu do spraw Osób Niepełnosprawnych dotyczące prawidłowego wypełniania formularza INF1, intensywności pomocy publicznej u pracodawcy, który utracił zakład pracy chronionej oraz wliczania osoby niepełnosprawnej do stanu zatrudnienia.

W raporcie podsumowujemy spotkania z Członkami Organizacji w oddziałach regionalnych oraz informujemy o organizowanej przez POPON giełdzie pracy. Prezentujemy także wybrane artykuły doradców prawnych POPON, które ukazały się w mediach.

Raport