• Pękający lód obojętności - Wystartowała XIV edycja Konkursu Lodołamacze 2019
  • Jan Zając otrzymał akt powołania na Członka Rady Dostępności
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim

Jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepelnosprawności, kto może liczyć na rentę socjalną

Podpowiadamy, jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepełnosprawności, jeśli ma się już odpowiednie zaświadczenie od lekarza orzecznika ZUS. Podajemy także, kto może liczyć na rentę socjalną i jakie są przywileje osób niepełnosprawnych w pracy.

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

PFRON: Łamią bariery w społeczeństwie, a teraz mogą zostać za to nagrodzeni

Do 15 sierpnia oddział terenowy w Bydgoszczy Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych przyjmuje zgłoszenia w konkursie „LODOŁAMACZE 2019”. Konkursie, do którego na przestrzeni 13 lat zgłoszono ponad 4 500 firm, osób i instytucji wykazujących się niesamowitym zaangażowaniem w działania na rzecz osób z niepełnosprawnościami z całego kraju.

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.

Głos Wielkopolski: Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych. Zostań Lodołamaczem 2019 – zostało już tylko kilka dni!

POPON od 14 lat przyznaje prestiżowe statuetki dla Pracodawców Wrażliwych Społecznie - Lodołamacze.

Stanowisko BON – ulga we wpłacie na PFRON a potrącenie z kary umownej

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych otrzymała odpowiedź z BON w kwestii wyjaśnienia przepisów art. 22 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t. j. Dz. U. 2011 r. Nr 127 poz. 721) w związku z wątpliwościami dotyczącymi udzielenia ulgi we wpłacie na PFRON.

Nowelizacja ustawy o rehabilitacji przywraca możliwość umieszczania na orzeczeniu symbolu 02-P

Symbol przyczyny niepełnosprawności 02-P w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności.