• Pękający lód obojętności - Wystartowała XIV edycja Konkursu Lodołamacze 2019
  • Jan Zając otrzymał akt powołania na Członka Rady Dostępności
  • Wyrok Trybunału Konstytucyjnego- 02P- Publikacje POPON
  • Spotkanie Zarządu POPON z Prezesem NIK Krzysztofem Kwiatkowskim

Jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepelnosprawności, kto może liczyć na rentę socjalną

Podpowiadamy, jak uzyskać prawo do renty z tytułu niepełnosprawności, jeśli ma się już odpowiednie zaświadczenie od lekarza orzecznika ZUS. Podajemy także, kto może liczyć na rentę socjalną i jakie są przywileje osób niepełnosprawnych w pracy.

K. Michałkiewicz o 500+ dla niepełnosprawnych: chcemy, żeby ustawa weszła od 1 października

Wnioski o 500-złotowe świadczenie dla dorosłych osób niepełnosprawnych można będzie składać w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych lub Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Mówił o tym w "Sygnałach dnia" na antenie radiowej Jedynki wiceminister rodziny, pracy i polityki społecznej Krzysztof Michałkiewicz.

Rządowy projekt ustawy o solidarnościowym funduszu wsparcia osób niepełnosprawnych - korzystna zmiana dla pracodawców

Wkrótce w ustawie o rehabilitacji może pojawić się przepis rozwiązujący jedną z największych trudności w stosowaniu najważniejszego instrumentu wsparcia zatrudnienia osób niepełnosprawnych.

Ostatnie posiedzenie Sejmu przed wakacjami. Posłowie będą pracować m.in. nad 500+ dla niepełnosprawnych

Sejm ma się dziś zająć rządowym projektem ustawy o świadczeniu uzupełniającym dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji. Projekt przewiduje, że dorosłe osoby niepełnosprawne będące w najtrudniejszej sytuacji otrzymają dodatek w wysokości 500 złotych. Świadczenie będzie przyznawane osobom, których dochód nie przekracza 1100 złotych.

Przywracanie terminu przy wnioskowaniu o dofinansowanie do wynagrodzeń

Przy wnioskowaniu o zwiększenie kwoty dofinansowania do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych zachodzi konieczność przywracania terminu do złożenia wniosków Wn-D i informacji INF-D-P. Przewidziano również termin do złożenia prośby o przywrócenie terminu.

Wnioskowanie o środki wsparcia przez iPFRON+

Nowa platforma iPFRON+ to możliwość załatwienia sprawy przez Internet, bez konieczności osobistego kontaktowania się z urzędem. Rozwiązanie ułatwi osobom z niepełnosprawnością i organizacjom pozarządowym aplikowanie o środki wsparcia PFRON. System zacznie obowiązywać od 1 stycznia 2020 roku.

Umieszczanie symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P" w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności – po wyroku Trybunału Konstytucyjnego

W wyroku z dnia 19 czerwca 2018 r. sygn. akt SK 19/17 (Dz. U. poz. 1241) Trybunał Konstytucyjny orzekł, że § 13 ust. 2 pkt 9 w związku z § 32 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności (Dz.U. z 2015 r. poz. 1110 oraz z 2017 r. poz. 1541) jest niezgodny z art. 47 oraz art. 51 ust. 1, 2 i 5 w związku z art. 31 ust. 3 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej – w zakresie w jakim przewiduje obligatoryjne zamieszczenie w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności symbolu przyczyny niepełnosprawności „02-P”.

Przełomowy krok! Ustawa o dostępności przyjęta przez Komisję Infrastruktury

Wprowadzenie tzw. „funduszu windowego” na udostępnienie budynków mieszkalnych czy powołanie koordynatorów dostępności w instytucjach państwowych i samorządowych oraz nakładanie kar za brak dostępności. To tylko niektóre elementy Ustawy o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami, której pierwsze czytanie odbyło się podczas posiedzenia sejmowej Komisji Infrastruktury 16 lipca 2019 roku.

Stanowisko BON – ulga we wpłacie na PFRON a potrącenie z kary umownej

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych otrzymała odpowiedź z BON w kwestii wyjaśnienia przepisów art. 22 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (t. j. Dz. U. 2011 r. Nr 127 poz. 721) w związku z wątpliwościami dotyczącymi udzielenia ulgi we wpłacie na PFRON.

Nowelizacja ustawy o rehabilitacji przywraca możliwość umieszczania na orzeczeniu symbolu 02-P

Symbol przyczyny niepełnosprawności 02-P w orzeczeniu o stopniu niepełnosprawności.