POPON w mediach

Nawet 7 mln Polaków to osoby niepełnosprawne. Dwie trzecie z nich nie ma pracy

Według różnych szacunków liczba osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi od 5 do ponad 7 mln. Zaledwie 28 proc. z nich jest aktywnych zawodowo, przy średniej unijnej na poziomie 40 proc. Aktywizacja zawodowa i zmniejszenie bezrobocia w tej grupie jest jednym z najpilniejszych wyzwań. Podobnie jak dostęp do informacji, bo osoby niepełnosprawne nie do końca są świadome, jakie przysługuje im wsparcie.

Giełda Pracy dla Osób Niepełnosprawnych

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych zaprasza Pracodawców na: GIEŁDĘ PRACY DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH Termin: 4 grudnia 2018 r. (wtorek) Godzina: 10.00 -14.00 Miejsce: Mazowiecki Urząd Wojewódzki, ul. plac Bankowy 3/5, Warszawa

3 grudnia Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych

Celem święta ustanowionego przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w 1992 r. jest nie tylko zwrócenie uwagi na problemy osób niepełnosprawnych, ale również pomoc we włączeniu tej grupy społecznej w codzienne życie społeczne oraz zwiększenie świadomości publicznej dotyczącej korzyści płynących z integracji osób niepełnosprawnych.

Wnioskowanie o przywrócenie terminu o dofinansowanie. Artykuł POPON w Gazecie Podatkowej

Pracodawca ubiegający się o dofinansowanie do wynagrodzeń pracowników niepełnosprawnych, składa wniosek o dofinansowanie najpóźniej 25. dnia miesiąca następującego po miesiącu, którego dotyczą wynagrodzenia. W tym terminie należy złożyć wniosek Wn-D oraz informację miesięczną o wynagrodzeniu, zatrudnieniu, stopniach i rodzaju niepełnosprawności (INF-D-P). Jeśli prowadzi przy tym działalność gospodarczą, do wniosku załącza informację o otrzymanej pomocy publicznej (INF-O-PP). Dokumenty te, złożone po wskazanym terminie, zostaną odrzucone bez rozpatrzenia.

Radio Katowice: Aktywizacja zawodowa i społeczna. Giełda pracy dla osób niepełnosprawnych

Już po raz kolejny w Katowicach odbywa się Giełda Pracy dla Osób Niepełnosprawnych.

Przyjdź na Śląską Giełdę Pracy dla osób niepełnosprawnych

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych chce zwrócić uwagę na możliwości związane z aktywizacją zawodową i społeczną osób z niepełnosprawnością, jak również pragnie przełamywać stereotypy i mity utrudniające ich zatrudnianie.

PFRON: Giełda Pracy dla Osób Niepełnosprawnych

Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych (POPON) zaprasza pracodawców, instytucje i placówki, a przede wszystkim osoby niepełnosprawne na Giełdę Pracy.

Mazowiecki Urząd Wojewódzki: Lodołamacze 2018 wręczone

Laureaci Lodołamaczy to firmy, instytucje i organizacje przełamujące stereotypy i uprzedzenia. To pracodawcy otwarci na potrzeby osób niepełnosprawnych, których przedsiębiorstwa dały szansę swoim pracownikom na pracę i rozwój.

PIP: Gala konkursu „Lodołamacze”

Na Zamku Królewskim w Warszawie pod honorowym patronatem małżonki prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy 27 września 2018 r. odbyła się gala XIII edycji konkursu „Lodołamacze”. Nagrody w jednej z kategorii wręczał Dariusz Mińkowski, zastępca głównego inspektora pracy.

Polsat: Maciej Dowbor nagrodzony na Gali „Lodołamacze 2018”

27 września w Pałacu Królewskim odbyła się uroczysta Gala Finałowa Konkursu „Lodołamacze 2018”, podczas której nagrodę w kategorii „Dziennikarz bez Barier” otrzymał Maciej Dowbor.

Niepelnosprawni.pl: Agata Roczniak i Maciej Dowbor „lodołamaczami”! Zobacz, komu jeszcze przyznano ten tytuł

„Laureaci tego wyjątkowego konkursu nagradzani są za upór, niezłomność i ciągłe udowadnianie, że pracujący niepełnosprawni w niczym nie ustępują pełnosprawnym” – napisała małżonka prezydenta Agata Kornhauser-Duda w liście na galę „Lodołamacze”, która odbyła się w czwartek, 27 września.