twitter facebook kanal rss zapisz sie do newslettera

POPON w mediach

ESKA Łódź: Rusza 13. edycja Konkursu Pracodawców Wrażliwych Społecznie "Lodołamacze"

Po raz 13. wypływają na wody, aby kruszyć i przełamywać lód obojętności wobec niepełnosprawnych. Rusza kolejna edycja Konkursu Pracodawców Wrażliwych Społecznie "Lodołamacze". Docenieni zostaną m.in. ci, którzy zatrudniają osoby z różnego rodzaju niepełnosprawnościami.

Głos Wielkopolski: Bezpłatne kursy i szkolenia dla niepełnosprawnych absolwentów wyższych uczelni, czyli ”Teka Absolwenta”

”Teka Absolwenta” to projekt, w którym mogą wziąć udział niepełnosprawni absolwenci wyższych uczelni oraz studenci ostatnich lat studiów. Udział w nim daje możliwość ukończenia wybranych kursów i szkoleń. Każdy uczestnik sam określa, jakich umiejętności potrzebuje. Może wybrać kurs prawa jazdy, lekcje języków obcych.

Qbusiness: Konkurs Lodołamacze 2018

Wystartowała XIII edycja Konkursu Lodołamacze 2018. Zawalcz o najbardziej prestiżową statuetkę - Lodołamacza 2018.

Dofinansowanie z PFRON: Pensja na konto tylko, gdy jest wniosek o dopłatę

W związku z wątpliwościami, POPON postanowił zadać BON trzy pytania. Jeśli pracownik z dysfunkcją zdrowotną jest na zwolnieniu lekarskim, a pracodawca nie wnioskuje o wypłatę na niego subsydiów płacowych, to zasiłek chorobowy można mu wypłacić w gotówce.

Pion: Lodołamacze 2018

Od 7 maja do 31 lipca 2018 r. przyjmowane są zgłoszenia do udziału w konkursie „Lodołamacze 2018”.

Nasze Sprawy: Wystartowała XIII edycja Konkursu Lodołamacze 2018. Zawalcz o najbardziej prestiżową statuetkę - Lodołamacza 2018

Nadszedł miesiąc maj, a to jak już nakazuje tradycja, czas na ogłoszenie rozpoczęcia konkursu Lodołamacze. Od 13. lat jego organizatorzy – Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych (POPON) nagradzają pracodawców zatrudniających osoby niepełnosprawne i podejmujących różne inicjatywy.

Województwo Małopolskie: Trwa 13. edycja Lodołamaczy

Trwa 13. edycja Lodołamaczy – konkursu dla pracodawców wrażliwych społecznie. W konkursie mogą wziąć udział firmy, instytucje i osoby, dla których priorytetem jest eliminowanie barier i podziałów społecznych względem niepełnosprawnych. Za jego organizację odpowiada Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych.   Statuetki zostaną przyznane w 6 kategoriach, m.in. „Otwarty rynek pracy”, w tym trzech stosunkowo nowych – mówi rzecznik prasowy organizatora Anna Węgrzynowicz.   – W zeszłym roku postanowiliśmy rozszerzyć konkurs o nowe kategorie. Nie tylko w kwestii dot. zatrudniania i działania na rzecz osób niepełnosprawnych, ale również kwestii przestrzeni, dostosowania obiektów do potrzeb osób niepełnosprawnych. Chodzi tu choćby o kwestie architektoniczne. Dodatkowo jest kategoria „Zdrowa firma”, gdzie chcemy promować zdrowie w miejscu pracy poprzez liczne aktywności. Ostatnia z nowych kategorii to „Dziennikarz bez barier”, czyli mówienie o osobach z niepełnosprawnościami, o tym, że są to takie same osoby jak każdy z nas, że mogą pracować i uczestniczyć w życiu społecznym – wskazuje Anna Węgrzynowicz.   Na laureatów bieżącej edycji konkursu czekają również 2 kategorie specjalne: „Superlodołamacz” i „Lodołamacz Specjalny”. Konkurs został podzielony na dwa etapy: regionalny oraz centralny. Zgłoszenia będą przyjmowane do 31 lipca br. Zwycięzcy odbiorą statuetki 27 września 2018 r. podczas gali na Zamku Królewskim w Warszawie.   Honorowy Patronat nad konkursem objęła Pierwsza Dama RP – Agata Kornhauser-Duda.   Czytaj cały artykuł Autor: Radio Maryja Źródło: malopolskie.iap.pl

Powiat Nowosądeckii: Trwa 13. edycja Lodołamaczy

Trwa 13. edycja Lodołamaczy – konkursu dla pracodawców wrażliwych społecznie. W konkursie mogą wziąć udział firmy, instytucje i osoby, dla których priorytetem jest eliminowanie barier i podziałów społecznych względem niepełnosprawnych. Za jego organizację odpowiada Polska Organizacja Pracodawców Osób Niepełnosprawnych.   Statuetki zostaną przyznane w 6 kategoriach, m.in. „Otwarty rynek pracy”, w tym trzech stosunkowo nowych – mówi rzecznik prasowy organizatora Anna Węgrzynowicz.   – W zeszłym roku postanowiliśmy rozszerzyć konkurs o nowe kategorie. Nie tylko w kwestii dot. zatrudniania i działania na rzecz osób niepełnosprawnych, ale również kwestii przestrzeni, dostosowania obiektów do potrzeb osób niepełnosprawnych. Chodzi tu choćby o kwestie architektoniczne. Dodatkowo jest kategoria „Zdrowa firma”, gdzie chcemy promować zdrowie w miejscu pracy poprzez liczne aktywności. Ostatnia z nowych kategorii to „Dziennikarz bez barier”, czyli mówienie o osobach z niepełnosprawnościami, o tym, że są to takie same osoby jak każdy z nas, że mogą pracować i uczestniczyć w życiu społecznym – wskazuje Anna Węgrzynowicz.   Na laureatów bieżącej edycji konkursu czekają również 2 kategorie specjalne: „Superlodołamacz” i „Lodołamacz Specjalny”. Konkurs został podzielony na dwa etapy: regionalny oraz centralny. Zgłoszenia będą przyjmowane do 31 lipca br. Zwycięzcy odbiorą statuetki 27 września 2018 r. podczas gali na Zamku Królewskim w Warszawie.   Honorowy Patronat nad konkursem objęła Pierwsza Dama RP – Agata Kornhauser-Duda.   Czytaj cały artykuł Autor: Radio Maryja Źródło: sacz.pl

Powiat Brzeski: Trwa 13. edycja Lodołamaczy

Radio Maryja: Trwa 13. edycja Lodołamaczy

Technologia szansą na rozwój i integrację osób z niepełnosprawnościami

Zlikwidowanie bariery komunikacyjnej oraz wzrost liczby inicjatyw spajających możliwości osób z niepełnosprawnościami z oczekiwaniami pracodawców wespół z nowymi technologiami, znacząco mogłyby się przyczynić do zwiększenia wskaźnika osób niepełnosprawnych aktywnych zawodowo.